Ziołomiody należą do grupy produktów zdrowej żywności, nie są lekiem, ale ich spożywanie wspomaga leczenie wielu schorzeń. Mają też tę ogromną zaletę – charakteryzują się niepowtarzalnym smakiem i aromatem, a możliwości kompozycyjne w przygotowywaniu surowca do wytwarzania ziołomiodów są praktycznie nieograniczone. Zaznacza się duża różnorodność, jeśli chodzi o występowanie roślin o właściwościach leczniczych, jednak nie ze wszystkich pszczoły są w stanie pobrać nektar, a dla mszyc nie stanowią one źródła pokarmu. Rośliny te (np. aloes, pokrzywa, aronia, rumianek pospolity i in.) poddane w całości ekstrakcji (zarówno kwiaty, liście, łodygi, a niekiedy korzenie) pod względem leczniczym dają wyciągi bardziej wartościowe w porównaniu z miodem nektarowym z danej rośliny. Poza ziołami i roślinami leczniczymi w produkcji ziołomiodów zastosowanie mają również ekstrakty i soki pozyskiwane z: 1) warzyw, takich jak: brokuł, cebula, czosnek, marchew, burak, pietruszka, kapusta oraz 2) z owoców roślin leczniczych (malina, czarny bez, jarzębina, agrest, porzeczka, aronia, i in.).
Wyróżniamy
RUMIANKOWY
Ziołomiód rumiankowy ma szczególne zastosowanie dla dzieci.
Ma łagodny przyjemny smak. Działa przy bolesnym ząbkowaniu i
kolce jelitowej. Działa przeciw wzdęciom, kolkom,
przeciwkurczowo, działa w nadkwaśności i przeciwalergicznie,
pomaga przy świądzie, anginie, nieżycie nosa.
Rumianek wzbogacony przez pszczoły enzymami i kwasami
organicznymi pomocny jest również w schorzeniach
infekcyjnych.
POKRZYWOWY
Kuracja ziołomiodem pokrzywowym wzmacnia akcję serca, działa
moczopędnie oraz w leczeniu reumatyzmu stawowego i
mięśniowego, pobudza także wydzielanie soku żołądkowego,
ułatwia trawienie, zmniejsza stany zapalne przewodu
pokarmowego, obniża poziom cukru we krwi.
GŁOGOWY
Ziołomiód głogowy może być bardzo skuteczny w zaburzeniach
ciśnienia krwi oraz stwardnieniu mózgowym. Stosuje się w
schorzeniach serca (postępującym osłabieniu mięśnia
sercowego, zaburzeniach krążenia w starszym wieku, objawach
wczesnej niewydolności w krążeniu, zwyrodnieniach mięśnia
sercowego, otłuszczeniach mięśnia sercowego).
NAGIETKOWY
Ziołomiód nagietkowy ze względu na wszechstronne działanie
jest bardzo poszukiwany. Pomocny jest w stanach zapalnych,
nieżytach żołądka, chorobie wrzodowej, zapaleniu błon
śluzowych w okresach rekonwalescencji po zabiegach
chirurgicznych jak również po usunięciu nowotworu i w
niedokrwistości.
SOSNOWY
Ziołomiód sosnowy jest najbardziej rozpowszechniony. Pożywkę
na ten ziołomiód sporządza się z gałązek z igliwem ściętych
wczesną wiosną. Lecznicze właściwości tego ziołomiodu
polegają na wspomaganiu leczenia chorób układu oddechowego.
Zawiera związki biologicznie czynne (enzymy, inhibiny i
kwasy organiczne). Działa przeciwbakteryjnie, moczopędnie.
wykrztuśnie w nieżytach gardła, krtani, nosa, oskrzeli.
Wskazane jest ziołomiód sosnowy przetrzymywać jak najdłużej
w jamie ustnej, zażywać kilka razy dziennie.