Miód pszczeli jest produktem bardzo wartościowym,
powinien być spożywany codziennie, profilaktycznie a nie
dopiero wtedy, gdy choroba nas do tego zmusi. Miód można
spożywać w każdy sposób, pamiętając, że nie powinno się go
dodawać do napojów i gorących potraw.
Poszczególne miody odmianowe mają odmienne właściwości,
toteż ich przydatność w zwalczaniu różnorodnych dolegliwości
będzie różna.
Miód ma właściwości lecznicze - działa antybakteryjnie,
regenerująco oraz wzmaga odporność.
Jest stosowany z powodzeniem w leczeniu wielu schorzeń.
Wyróżniamy
WIELOKWIATOWY
Najbardziej popularny miód o barwie jasnożółtej po
ciemnoherbacianą. Lekkostrawny, wzmacnia organizm i
odporność, dodaje energii i witalności.
Łagodny smak - zależy od składu nektaru z jakiego powstał.
Stosowany przy przeziębieniach, alergiach, katarze siennym,
chorobach serca.
LIPOWY
Barwa od bardzo jasnej do złotożółtej (może również być z
odcieniem zielonkawym - zależy od składu spadzi, która
bardzo często towarzyszy tej odmianie miodu). Zapach jest
bardzo intensywny. Stosowany przy bezsenności, kaszlu,
objawach grypy, przewlekłych przeziębieniach.
Działa uspokajająco, wykrztuśnie i lekko nasennie.
GRYCZANY
Charakterystyczna ciemnobrązowa barwa i ostrawy smak,
wyraźny zapach kwiatu gryki. Pochodzi przeważnie z rejonu
Lubelszczyzny. Stosowany przy zapaleniu nerek, nadciśnieniu,
posiada właściwości antybiotyczne, uzupełnia niedobory
żelaza w organiźmie.
SPADZIOWY
Miód ze spadzi iglastej ma zabarwienie zielonkawe lub
szarozielonkawe. Zapach miodu jest lekko żywiczny
przypominający woń jodły. Miód ze spadzi liściastej ma
odcień brunatnozielonkawy o lekko gorzkawym posmaku.
Stosowany jest przy chorobach dróg oddechowych, zapaleniach
płuc, cukrzycy, astmie, katarze.
AKACJOWY
Z akacji białej ma barwę jasną o żółtawym zabarwieniu,
delikatnym smaku (ale mdłym) i zapachu kwiatu akacji. Miód
ten ulega krystalizacji najwolniej ze wszystkich polskich
miodów. Zalecany jest diabetykom i polecany przy
schorzeniach układu pokarmowego. Niezastąpiony przy
nadkwaśności.
WRZOSOWY
Barwa brunatnoczerwona o galaretowatej konsystencji, zapachu
kwiatu wrzosu, ale niezbyt silnym stopniowo zanikającym.
Smak lekko gorzkawy, ale bardzo przyjemny. Dość szybko się
krystalizuje. Stosowany przy schorzeniach dróg moczowych i
prostaty. Znajduje zastosowanie również w leczeniu zapalenia
gardła.
FACELIOWY
Jasnożółty, bardzo przyjemny w smaku (lekko kwaskowy),
delikatny i aromatyczny, stanowi dużą rzadkość, bowiem ta
cenna roślina, jaką jest facelia, zajmuje marginalne miejsce
w strukturze zasiewów. Po skrystalizowaniu miód uzyskuje
jasnokremowy lub nawet biały odcień. Stosowany przy
przeziębieniach i nieżycie żołądka.
RZEPAKOWY
Miód o bardzo jasnej barwie. Konsystencja smalcowata, szybko
krystalizuje. Najbogatszy w aminokwasy. Stosowany przy
chorobach dróg żółciowych, miażdżycy, wzmacnia mięsień
sercowy, leczy niewydolność krążenia.